laupäev, 26. september 2009

Ja siis mõned pildid-videod

Vabasukelduja e. freediver: http://www.youtube.com/watch?v=zNYFD1ZuA24

Allveekalastaja (miskise sooja mere stiilis): http://www.youtube.com/watch?v=n-Q6zOhq-Hk

Harrastussukelduja(d): http://www.youtube.com/watch?v=PGJFSPp8YaE

Tehniline sukelduja: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/TechDiving_NOAA.jpg

Wikipedia artikkel, mis suht-koht selle kõige ära seletab: http://en.wikipedia.org/wiki/Diving_activities

Kirsiks tordi peale üks tõsine töömees-sukelduja: http://www.descocorp.com/diver%20in%20sludge.jpg

reede, 25. september 2009

Alustuseks

Kevad ja suvi on seljataga e. suht see osa kus vee alla saab on möödas ja sügis (loodetavasti pikk) veel ees. Paras aeg teha siis tagasivaade kus käidud ja mis nähtud. KAHJUKS ei oma ma kaamerat et huvitavamaid asju jäädvustada. Julgen siiski väita, et veealune maailm on oluliselt kolmemõõtmelisem kui veepealne, ning kahemõõtmelisena ei saa seda piisavalt pädevalt kajastada.

VEE ALLA saab minna väga erinevalt, siinkohal ei mõtle ma allvelaeva. Alates enne sukeldumist Archimedeslikus tõdemisest "jest kamen, budet daiv" kuni variandini, et sul on kaasas 2+N ballooni, seljas kõige vingem varustus mida üldse on toodetud ning sa oled erinevaid vidinaid-pudinaid üle keha täis riputatud nagu juudi jõulupuu. Oman tagasihoidlikku arvamust et tegelikkuses pole oluline millega ja kuidas sa sukeldud, vaid see, et sa seda teed ja naudid.

Põhiliselt küsitakse mu käest "mida sa vee all nägid" ja mõnikord arvatakse, et sukeldumine on ohtlik. Mida näha... eks ma üritan kirjutan sellest. Ohtlikuse üle ütleksin et tegelikult on tegemist suht ohutu alaga - lolluseid tehes on kindlasti võimalik otsa saada. Usun et näiteks autosõit on oluliselt ohtlikum - reageerima peab oluliselt kiiremini kui sukeldudes. Akvalangi või siis SCUBA küljes pole ühtegi ventiili/kraani/virblit, mida keerates, väänates või rebides oleks võimalik sekundi murdosa jooksul otsustada oma elu üle. Isegi kui peaks mingil põhjusel lõppema momentaalselt õhu juurdevool, suudab tavaline inimene vähemalt minuti või kaks enne kui ta end tõsiselt halvasti hakkab tundma... aga minut on üldjuhul piisavalt pikk aeg, et ujuda pinnale või taastada õhu juurdevool.