teisipäev, 5. juuni 2012

31.05.2012 "Eestirand" ja "MO-4"

Viimati käisin ma vraki peal vist üle aasta tagasi, nüüd sai ots jälle lahti tehtud. Väljasõit oli paadiga Lennusadamast, "Eestirand" on Kopli poolsaare lähedal ning "MO-4" tema kõrval, ranna poole. Vrakkide kohta võib rohkem lugeda, kui neid internetist otsida, ei hakka siia linke tekitama. Praeguseks on "Eestirannast" järgi jäänud kere alumine osa, mis kohati veepinnale ulatub. Põhi on seal ~5 meetri sügavusel.

Vesi oli suhteliselt sogane, enamuse ajast oli 2-3, mõnes kohas 4-5 meetrit nähtavust, samas võis sattuda ka liivapilve sisse. Ülikonna õhust tühjaks saamisega oli jälle probleeme, täis ballooniga oli muidugi lihtsam alla saada. Lõpus, kui balloonis oli järgi 60 bari, oli ülespoolekiskumine madalamal kui 3 meetrit ikkagi väga tuntav. Temperatuur ühtlaselt 11 kraadi, nii pinnal kui ka max. sügavuses - 7 meetri peal.

"Eestirand" oli esmamuljel selline püstloodis sügavusse kukkuv metallist sein. Ujusime merepoolsest pardast lõuna suunas, kuni jõudsime ahtrisse, sealt ujusime natukene aega vraki kohal. Nähtavus oli seal nii niru, et teki aukudest ei suutnud ka taskulambiga sisemuses midagi eristada. Kui oleks vähemalt 10 meetrit nähtavust, saaks laeva sisemuses, kus pole tekke pea kohal ringi vaadata, sest säilinud detaile tundus seal kohati olevat. Huvitavaim koht oleks katla/mootoriruum, kindlasti oleks vaatamist mujalgi.

Käisime ka MO-4 peal, see on umbes paarkümmend meetrit suurest vrakist kalda poole. MO-4 on pardailluminaatoriteni liiva sisse vajunud, illuminaatoreid ees ei ole, järgi on ainult augud parrastes. Enamuses oli ta kaetud merekarpidega, eristusid vaid suuremad detailid - ahtris olevad relsid (süvaveepommide jaoks tõenäoliselt), tekiehitis/roolimajake, suuremad vidinad tekil. Selle vraki kohal ujudes tuli trümmist üks parajalt pirakas emakala ning hakkas aktiivselt buddy't ninaga toksima. Oma tegevust jätkas ta hea pool minutit, ujusin buddy kõrvale, näitasin "hai" ja üritasin kalale tähelepanu juhtida. Pärast rääkisime asjast ning ta oli arvanud, et ma nalja teen. No aga kuidas ma näitan vee all "ründav emakala" - ei ole ju sellist käemärki...