kolmapäev, 11. august 2010

Lõuna-Eesti ja Äntu

7 / 8 august 2010

Õnnestus teha ring Lõuna-Eestis. Muuhulgas vedasin kastiga solberdamisnodi kaasa ja õnnestuski kaks korda muude toimetuste vahele vees/selle all käia.

Kõigepealt Vagula järv. Tavapärane pruunika veega järv, huvitaval kombel ei olnud vaatamata kuumadele ilmadele vees hõljuvat kraami liiga palju, seepärast ka nii ~2 meetrit nähtavust. Põhi oli madalamas osas liivane, sügaval mudane ja ohtralt oli järvekarpe. Vaimustust see ei tekitanud, suht kiiresti ronisin välja (Muide, ma ütleks et 2 m on "hea" nähtavus - mingis selgema veega kohas on pärast sukeldujate "gangbangi" nähtavus selline, et oma näppu näed siis kui selle maski klaasi vastu paned.)

Tagasiteel kasutasin võimalust Äntu Sinijärvest läbi käia. Parkla on seal meeletult väike ja see kord pühapäevaselt autosid täis. Vette saab peale pisikese sillakese ka kaldalt, mida küll ei soovita, sest see on soine ja võib lihtsalt sisse vajuda.

Järv valmistas väikese pettumuse oma sügavusega. Enamuse ajast võis olla seal 3-4 meetrit, erinevate järvesoppide vahel ujudes aga kohati alla kahe meetri. Allikate kohal ei oska arvata, kui sügav oli, vist üle 5 meetri tuleb ära ? Allikad olid väga muljetavaldavad, noh, ma kardan et vaatepilt on suht kordumatu, vähemalt Eestis. Ühest savisemast allikast tõusis sinakat savi koos veega välja, vaatepilt oli eemalt ERITI lahe. Külm vesi allikate kohal pani vee sillerdama. Paar korda nägin ühte pirakat ahvenat mööda ujumas, ühes soojemas järvesopis oli pisemate angerjate parv peesitamas.

Hea, et ballooni kaasa ei lohistanud... oleks põhjas ainult muda üles keerutanud. Järv on piisavalt madal, et kopsude najal huvitavamaid kohti/nähtusi lähedalt vaadata.