pühapäev, 4. september 2011

Aia bljää sa mansetti teed! @ Pakri poolsaar

Mõnikord on nii lihtsalt et on kehv päev, või siis lausa null-päev. Täna õnneks ei olnud null-päev, vaid lihtsalt ülimalt halva õnne päev. Järjest laguneva varustuse oskustega asendamise päev. Tänu MEGAÄGEDALE sukeldumiskohale ja õnnestunud sukeldumisele võib siiski öelda, et päev läks ÜLIMALT korda :)

Kohaks oli "trepp" poolel teel Peetri mägede ja poolsaare otsas asuva tuletorni vahel. Ilmaga vedas - päike paistis ning õhk kui ka vesi olid soojad (täpseid numbreid peast hetkel ei paku). Nähtavus oli pidevalt 5 m või rohkem.

Aga alustaks siiski algusest. Varustust kokkupannes avastasin kõigepealt, et mingi soga on kuivaka klapi vahel. Omast arust pesin selle puhtaks, vbolla hilja õhtul väsinud peaga jäi siiski vetikas ja liivapuru Katariina kailt kahe silma vahele... OK, saan selle korda, siis selgub et noal on sissevajunud nupp, millega ta tupe küljes fikseeritud on. Veidike pusimist ning lauale kukub kuhjake roostet ja vedru kolmes tükis. Noa tootjaks on MilTec, kes roostevabast on teinud tera ning käepideme täiesti rahuldavalt kummist, kuid... vedru oli labane ülikiirelt roostetav traat. SIINKOHAL RÄÄGIN KOGEMUSEST ET KÕIK MILTECI TOOTED MILLEGA KOKKU OLEN PUUTUNUD POLE FUNKTSIONEERINUD KORRALIKULT VÕI ON KIIRESTI LAGUNENUD (milteci kindad on külmad, õmblused tulid neil lahti; milteci kamo-näovärvid sisaldavad vähe värvainet; milteci püksid pleekuvad 30 kraadises vees pestes mõne korraga ära jne.)

Varustus kokku pandud (ja nööriga kinni seotud) jõudsime ilma seiklusteta õigesse kohta. Kuivakat selga ajades õnnestus mul kaelamansetti sättides ajada küüned taha käemansetile, ning sellesse korralik 2 eurose suurune auk tekitada. Ütleks nii, et treppidel ronimisest tekkinud kiire südametempo tõusis veel suuremaks ja korraks käis juba peast mõte "õufakk, nüüd jääbki ära" läbi. Veidike rahunenud, mõtlesin rahulikult järgi ja leidsin et saan sukelduda küll, kui kellarihma tugevalt ümber randme tõmban ning kätt pidevalt all hoian. Suht-koht ajas asja ära kogu sukeldumise jooksul.

Kaldalt vette minnes tuli kõmpida ~100 m, enne kui vöökoht märjaks sai. Lestad jalga ja sulpsti sisse, küllaltki madalat vett jätkus 10 minuti ujumise jagu. Põhi oli peamiselt paene, mõned üksikud jalgpallisuurused graniiditükid sekka. Sügavamal ilmusid lõhed graniidi sisse, langus muutus järsemaks ning varsti ilmusid esimesed paljandid ja kanjonid põhja. Mida sügavamale, seda suuremaks ja uhkemaks need muutusid. Kusagil 10 meetri kandis oli esimene püstloodis "hüpe" 12 meetri peale. Sealt edasi kraatrisarnased moodustised, paari meetri sügavused kanjonid, mis risti üle tee (paralleelselt kaldaga) kulgesid... Veel orgusid ja mägesid, sekka ka mõni üksik autosuurune rahn. Mina jälgisin sügavust ning buddy - Mimic - kurssi. Niiviisi ujudes jõudsime 16 meetri sügavusele. Kuskil 14 meetrist sügavamal ei olnud enam nii võimsaid paemoodustisi ning algas tasane põhi, mis aeglaselt lääne poole sügavamaks läks. Merekaardi järgi vaadates on sellist tasast platood 200 meetrit ida-lääne sihis, siis kukub põhi 40 meetri peale. Meil oli õhku kulunud parajalt nii palju, et aeg oli ümber pöörata ja tagasi ujuda. Varruka kaudu oli päris palju vett juba ülikonda sisse vajunud et ennast korralikult ühes asendis hoida muutus raskeks; ülikonda õhku juurde lastes mulises korralikult.

Tagasiteel sattusime veidike kõrvalt minnes uute paepragude ja astangute otsa. Ühes kohas oli hiiglaslik kivistunud jalg vee all - labajalg, suur varvas ning 4 pisemat varvast. Vaatasin ja ei uskunud - see lihtsalt oli väga tõetruu. Seekord me ei keskendunud astangute vahtimisele, vaid tahtsime näha, kui sügavaks reaalselt on võimalik sealt saada, järgmine kord tahaks seal pikemalt mööda "seina" ujuda. Või just veel sügavamat kohta otsida.

Veest välja ronides olid jalad vett täis. Auto signa pult oli ka märga saanud ja selle pidi puhtaks pesema aknapesuvees, et toimima saaks.

.. ja kodus autost välja ronides rebisin alusülikonna lukust hambad välja.

Halva (varustuse-) õnne päev, millest hoolimata sukeldumine siiski korda läks. Korrata head osa!

P.S. pealkiri on ajendatud sellest videost: http://www.youtube.com/watch?v=wrDzfjiLXUc

P.P.S. kokku neli "failinud" asja. \o/