neljapäev, 24. aprill 2014

Rummu Underwater Explorers

Kui me eile Rummu sukelduma läksime, tundus nähtavus pinnalt olema megahea, viie meetri sügavusel lebavad kivid paistsid. Vee all päris nii polnud, põhjas oli mingi hägu. Sellegipoolest oli nähtavus kohati 10 meetrit.

Käisime "niidirullil." Minnes teadsime, et üks liin jookseb puurmasina ja kuudi vahel ning teine puurmasina ja "niidirulli" vahel. Üks hetk leidsime liini, mis tundus jooksma sihtpunkti. Ujusime paar minutit ja siis jooksis see teise liini sisse - paras üllatus mida ei osanud oodata. Natuke vastik tunne, sest oled juba omajagu minuteid ujunud ning siis pead leiutama hakkama kuhu suunas minna. Ühtegi selgitavat markerit ei olnud samuti näha, kust liin tuleb ja kuhu läheb. Kompassi järgi valisime suuna ja saime veel viis minutit lestata enne kui sihtkohta jõudsime. Vahepeale jäi liinist paremale/ida poole nii 15 meetri kaugusele suur jämedast metallist kolakas, millele ei oskagi nime anda. Nägi välja nagu mingi masina alusraam vms.

"Niidirull" on tegelikult üks päris armetus seisus ekskavaator. Keegi on seda kõvasti lammutanud enne karjääri uppumist - ümberringi vedeleb palju kola. Linte enam küljes pole, elektrimootorid lebavad tükkideks kistuna ümberringi, vask välja urgitsetud. Niidirulliks hüüame seepärast, et raami peal turritab veel suur rull, kuhu ümber käisid trossid, millega tõsteti kopa noolt ja liigutati koppa. Noolest pole enam jälgegi, küll aga vedeleb ~30 m eemal kopp ja mingi tohutu suur hammasratas. Neile pääseb ligi samuti mööda liini, mis algab ühe nurga juurest.

"Niidirullil" kükitas ka üks eriti isane vähk, oma 20 cm pikk ja vehkis sõrgadega. Kalu seekord ei kohanud, harilikult on masinate ja hoonete peal ikka oma parved eriti mölakalt suurte ahvenatega. Tagasiteel nägime jälle Rummu "teivaskultuuri" - sileda paepinna sisse on taotud ~40 mm läbimõõduga raudkangid, nii 30 cm ulatuvad pae seest välja. Olen kohanud neid ka mujal Rummus, kuid ei oska otstarvet arvata.

Külm hakkas lõpus, esimest korda kui selles veekogus külma tunnen. Olin villased sokid koju unustanud ja ülikonda õhu laskmine ei teinud olemist paremaks. Vesi oli 7 kraadi, mis iseenesest on juba mõnusalt soe.