reede, 11. mai 2012

Kuidas saab moos kommi sisse?

- samamoodi nagu punkrid karjääri põhja. Tegu on nüüdseks Trapi karjääri põhjas olevate punkritega.



Foto on väidetavalt Riigiarhiivist.

Kes tahab rohkem tuhnida, vaadaku ka maa-ameti kaardiserverist aerofotot.


neljapäev, 10. mai 2012

Trapi karjäär, JÄLLE, &#**%#*

Aasta esimene sukeldumine sai tehtud aprillis Trapi karjääris (hea lähedal), see hakkab vist juba traditsiooniks kujunema. Paar päeva varem oli veel jääkoorik peal, võimalik, et olime buddyga seal esimesed sukeldujad see aasta (kui välja arvata jääsukeldujad). Alustasime "tavalisest" kohast (hotelli poolsest nurgast) ja ujusime vastaskaldasse pea-aegu diagonaali mööda. Pole enne sellel kursil sukeldunud seal, sestap sai jälle midagi uut näha. Sügavaks läks kiiremini, kui kaldaga paralleelselt sukeldudes, lõpuks jõudsime 12 meetri peale.

Kuskil karjääri "tagumises" kaldas (lõunapoolses kaldas, siis) sattusime terastrossile, mis kulges ühes suunas karjääri keskosa poole, teine ots kalda poole. Ujusime mööda seda kaldasse, päris laheda kogemuse sai. Tross oli küllaltki pingul ja kulges läbi vee all olevate liivavallide, nii et vahepeal oli see põhja ja pinna vahel  halva nähtavusega vees. Ujuda nii et põhja ei näe tekitab vastiku tunde nagu vajuks või kerkiks... pole väga tore tunne ühesõnaga.

Temperatuur oli vees +4, ei olnud mingit kõva liikumist märgata veel. Tundub, et kui kola tahab vaadata, peaks sisse minema karjääri edelanurgast - seal on igasugu torusid jms. vedelemas. Loodenurgast sisse minnes kohtab peamiselt vette loobitud taarat ja tasasel põhjal ahvenate "pesasid", samuti on seal rohkem liivapõhi kui muda.