neljapäev, 14. august 2014

Väljaspool piire

Piir on ette jõudnud juba mõni sukeldumine tagasi. Piir, kus läksid alla, ujusid-vahtisid ringi ja tulid otse üles tagasi, ilma et dekompressiooni läheks. Tahaks kauem olla, vaadata, kuid isegi õhule lisatud hapnikuga lihtsalt ei saa. Iga sukeldumine on tegelikult selline, kus lämmastik koguneb vaikselt vereringesse, kuid piir on seal kus hulk, mis veres, pole veel tervisele/elule ohtlik pinnale tagasi tulles.

Muidugi ei tähenda see kõik, et enam lühikesi sukeldumisi ei võiks/peaks tegema. Kogemust õhu/nitroksiga sukeldumises on vähe siiski. Kui palju on vähe? Enda jaoks hindaks nii: piisav oleks kaks sukeldumist nädalas, üks neist 30 m kanti. Kuna "muu elu" segab, siis hea on, kui jõuab ühe korra kuhugi - ja ma võin olla õnnelik, et sedagi, sest mõned head aastad tagasi võisin vaadata ainult videosid suu ammuli. Samas on ka nii, et liigne "hullu panemine" mingi hobi (või ametiga) lõpeb tülpimuse või friigiks muutumisega. Oluline on lihtsalt fokusseerida olulisele, rama rama ding-ding.


---

Senimaani on selle aasta parimateks sukeldumisteks olnud "Ernst Russ" ja "Myrtle." Esimene on kaubaaurik, mis sõitis miinile Hiiumaa kandis, lastiks veoautod ja tohutu hulk saapaid, tööriistu ja mida kõike veel. Mulje vrakist jäi nagu oleks tohutu suur kanuu põhja läinud. Tekid on sisse kukkunud, moodustades parraste ääres urkaid, kuhu sisse võimalik pugeda - kahtlemata ohtlik kohati. Trümmiauke eraldi pole, kõik kaup on nähtav lihtsalt mööda laeva põhja ujudes. Katla juures kulges mingi koridor, millel lagi sisse kukkunud, ei olnud aega vaatama-sisse pugema minna. Lisaks lastile oli vedelemas päris palju illuminaatoreid, mis kere küljest lahti ja lebasid laevas sees.

"HMS Myrtle" on inglise sõjalaevastiku miinijahtija/miiniveeskaja(?). Hoolimata sellest, et laev uppus miinil juba 90 aastat tagasi, on ta säilinud fantastiliselt hästi. Väga vähe on karpi, tekilaudis on omal kohal, traallook ripub ahtris... On võimalik sisse vaadata. Kahjuks puuduvad korstnad, mastid ja sild. Nii see laev kui "Ernst Russ" lebavad umbes 35m sügavusel põhjal, nähtavus oli väga hea mõlemal. Kes rohkem tahab teada saada, googeldagu, sest ma ei tegele pildi jäädvustamisega vee all.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar